Default Image

Jennin uratarina: Miten päädyin Experiksen Research Consultantiksi?

”Research-konsultin roolissa omasta työtaustastani on paljon hyötyä, vaikka henkilöstöalasta ei itselläni ole aiempaa työkokemusta. Oma taustani yrittäjänä ja esimiehenä kuitenkin auttaa lähestymään potentiaalisia kandidaatteja, koska olen tottunut kontaktoimaan rohkeasti ihmisiä. Research-konsultin työ kiehtoo minua koska tiedän itse omasta kokemuksesta, että ihminen on niin paljon muuta kuin oma taustansa ja saattaa hyvin olla valmis vaihtamaan uransa suuntaa ja hyppäämään uuteen, jos vain antaa mahdollisuuden.”

Olen koulutukseltani matkailualan restonomi – tein aluksi asiakaspalveluhommia hotelli- ja ravintola-alalla mutta aika pian kaipasin perinteisempien toimistotöiden pariin. Aloitin dokumentaatiotyöskentelyn parissa Documentation Controllerin roolissa, josta etenin pian tiimin vetäjäksi ja lopulta koko osaston vetäjäksi. Olin vasta 23-vuotias, joten iso vastuu herätti hetken huolta, mutta päätin tarttua tilaisuuteen ja luotin että hyvä esimiehen avulla pärjään kyllä. Seitsemän vuoden jälkeen muutimme perheeni kanssa Saksaan ja siirryin emoyhtiön kautta erilaisiin paikallisiin projektitehtäviin. 2019 oli aika muuttaa takaisin Suomeen ja mietin mihin suuntaan tulisi ammatillisesti suunnata ja mitä verkostoja minulla on täällä olemassa. Päätin ryhtyä yrittäjäksi dokumentaatiopalvelujen pariin ja samoihin aikoihin olin yhteydessä Experiksen Research-konsulttiin Tapani Aittoniemeen sekä konsultti Petteri Paassolaan. Petterillä ja Tapanilla oli silloin mielenkiintoinen projektityö tarjolla kansainvälisellä asiakkaalla, joka olisi sopinut hyvin taustalleni.

Projektityö asiakkaan luona ei kuitenkaan toteutunut mutta keskusteluyhteys Petteriin ja kautta Experikseen säilyi tiiviinä ja pian tarjoutuikin toinen mielenkiintoinen projektityö Manpowerilla. Tässä vaiheessa tein yritykseni kautta projektitöitä eri asiakkaille ja hyvän verkoston avulla asiakkaita riitti. Koronan alettua projektitöitä ei ollut enää yhtä helppo löytää ja mieleeni nousi ajatus vakituisesta työpaikasta yrittäjyyden sijaan. Näin sattumalta Tapanin Experiksen Research Consultant-työpaikkailmoituksen ja vaikka itse työprofiili ei täysin täsmännyt oman ammatillisen taustani kanssa, houkutteli kuitenkin työrooli Tapanin tiimissä. LinkedIn-postausten ja keskustelun myötä Tapanista oli välittynyt inspiroiva ja ammattitaitoinen kuva ja tunsin että hänen tiimissä haluaisin ehdottomasti työskennellä. Otin Tapaniin yhteyttä ja kyselin avoinna olevasta roolista ja ilmaisin kiinnostukseni, vaikkei minulla ollut kokemusta henkilöstöpalvelualta. ”Hyvä tyyppi mahtuu aina mukaan!”, sanoi Tapani. Siitä käynnistyi rekrytointiprosessi, jonka päätteeksi sain alanvaihtajana mielenkiintoisen Research Consultant-paikan Tapanin Research-tiimistä!

Oman monipuolisen urapolkuni myötä haluaisin nostaa esille muutaman tärkeän asian, josta voi olla kaikille uraansa ja työelämänsä suuntaa suunnitteleville hyötyä:

  • Kannattaa hyödyntää projektityön tuomia mahdollisuuksia – projektityöt tarjoavat jatkuvaa itsensä haastamista, pääset tutustumaan uusiin ihmisiin ja organisaatioihin sekä aloihin ja opit koko ajan uutta. Halutessa pääset haastamaan itseäsi vaativissakin projekteissa.

  • Uskalla verkostoitua ja opi tuntemaan ihmisiä! Henkilökohtaisten ja ammattilaisverkostojen avulla on paljon helpompi löytää ja vaihtaa työpaikkaa, etenkin silloin kun alanvaihto on mielessä.

  • Ole rohkea ja mene välillä tarkoituksella epämukavuusalueelle. Yrittäjänä tämä tapahtuu automaattisesti mutta myös työntekijänä voi olla utelias, ottaa riskejä ja oppia uutta.

  • Muista, ettei tutkinto määritä urapolkuasi loppuelämäksi. Tutkinnosta huolimatta voit rohkeasti vaihtaa alaa ja työpaikkoja, ja jos et ole varma mitä haluat opiskella, voi hyvä vaihtoehto olla geneerisempi tutkinto, joka ei itsessään sido mihinkään tiettyyn alaan, jolloin työroolin ja alan vaihtaminenkin on helpompaa.

Jenni Koskinen
Research Consultant, Experis